Pyszne leczo
1 laska kiełbasy , 2 cebule, 2-3 papryki
czerwone lub zielone, 2-3 pomidory, 1-2 jajka, sól, pieprz do smaku,
tłuszcz do smażenia, 1 niezbyt duża cukinia, czosnek ilość według
uznania
Cebulę obrać i pokroić w plastry. Paprykę umyć i pokroić w dłuższe paseczki. Kiełbasę pokroić w ćwiartki.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić je na plasterki.
Następnie pokroić w pół plasterki cukinię. Jeśli jest to młoda cukinia
nie trzeba jej obierać, jeśli zaś starsza trzeba ją uprzednio obrać z
łupy. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kolejno cebulę, następnie
pomidory i paprykę, dodać oraz cukinię dolewając w miedzy czasie wody.
Dusić ok. 15 -20 min. Na osobnej patelni podsmażyć kiełbasę lub mięso,
następnie dodać do duszonych jarzynek. Całość dusić jeszcze przez 10 -
15 min. Jaja rozbić do kubeczka i rozbełtać je energicznie widelcem. Gdy
warzywka będą miękkie dodać rozbełtane jaja. Cały czas mieszać potrawę,
do czasu ścięcia jaj. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać ze
świeżym chlebkiem.
Polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz