1/2 kg wołowiny z kością, 2 marchewki, 1 duża pieczarka, natka pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
Gałki serowe: 10 dag żółtego sera, 10 dag bułki tartej, 2 czubate łyżki mąki, 2 jaja, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
Wołowinę umyć, zalać siedmioma szklankami wody, dodać obrane marchewki pokrojone w plasterki, pieczarkę pokrojoną w grubsze cząstki, ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
Zrobić gałki. Zetrzeć ser zółty na małych oczkach tarki, wymieszać z bułką tartą, mąką i jajami. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz, sól. Ciasto wyrobić ręką i formować małe kulki. (Najlepiej robić to wilgotnymi rękoma). Gotować we wrzącym rosole. Gdy wypłyną, zdjąć zupę z ognia. Posypać posiekana natka pietruszki. Gorąco polecam!
Gałki serowe: 10 dag żółtego sera, 10 dag bułki tartej, 2 czubate łyżki mąki, 2 jaja, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
Wołowinę umyć, zalać siedmioma szklankami wody, dodać obrane marchewki pokrojone w plasterki, pieczarkę pokrojoną w grubsze cząstki, ziele angielskie, liść laurowy i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem.
Zrobić gałki. Zetrzeć ser zółty na małych oczkach tarki, wymieszać z bułką tartą, mąką i jajami. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, pieprz, sól. Ciasto wyrobić ręką i formować małe kulki. (Najlepiej robić to wilgotnymi rękoma). Gotować we wrzącym rosole. Gdy wypłyną, zdjąć zupę z ognia. Posypać posiekana natka pietruszki. Gorąco polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz