niedziela, 14 października 2012

Jesienna pizza z cukinią, kurkami, kurczakiem, serem pleśniowym i serem mozzarella

Ciasto:
30 dag mąki,
1 jajko,
3 łyżki oliwy,
2,5 dag drożdży
1/2 szkl. mleka,
łyżeczka cukru,
szczypta soli

Drożdże utrzeć z ciepłym mlekiem, dodać do mąki, wbić jajko i pozostałe składniki. Wyrabiać gładkie ciasto. Pozostawic w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.


Przygotować nadzienie ze składników:
15 dag kurków, 1 pierś z kurczaka, pół cukini, 1 cebula, 1 serek pleśniowy np. camembert , 1-2 łyżki oliwy, 25 dag sera mozzarella, ok.150 ml koncentratu pomidorowego, oliwki czarne, oregano i bazylia suszone, gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku

Na maśle podsmażyć kurki, zeszklić cebulę. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, obsmażyć. Cukinię pokroić w cienkie talarki i obsmażyć. Koncentrat wymieszać z oliwą, bazylią i oregano. Ser mozzarella zetrzeć na grubych okach tarki, ser pleśniowy pokroić w cienkie plasterki.

Gdy ciasto podrośnie rozciagnąć je (rozwałkować) w formie. Pozostawić na parę minut. Następnie pędzlem pomalować z wierzchu koncentratem z przyprawami i obsypać połową mozzarelli. Ułożyć cukinię, kurki, kurczaka, oliwki i obsypać pozostałą mozarellą. Na wierzchu położyć ser pleśniowy. Piec w 200 st. C przez ok. 30 minut (piekarnik z termoobiegiem program PI -zza).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz